Ανακοίνωση Προέδρου 22-01-2014


Η ομιλία σε κείμενο

Γεια σας αγαπητοί φίλες και φίλοι.
Θέλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω που ήρθατε στην κοπή πίτας τη Κυριακή 12/01/2014. Ευχαριστούμε πολύ, πάρα πολύ. Θα σας πω 3 θέματα.

Πρώτον, το πρόγραμμα διερμηνείας ΕΝΓ, τον Οκτώβριο άνοιξε το πρόγραμμα επειδή πήραμε 80.000 αλλά τα 80.000 δεν φτάνουν. Το 2014 θα πάρουμε κι άλλα επιπλέον χρήματα σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών με στόχο πιο πολλά λεφτά για το πρόγραμμα διερμηνείας που σημαίνει πιο πολλές ώρες διερμηνείας σε κωφούς και βαρήκοους. Λόγω του ότι έχουμε δικαίωμα στη διερμηνεία, έχουμε δικαίωμα στη πρόσβαση 24 ώρες. Καταπιεστήκαμε και περάσαμε πολλά. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση άρχισε να συνειδητοποιεί τις ανάγκες μας. Ελπίζουμε να δούμε να το αποδείξουν.
Δεύτερον, τον Δεκέμβριο η ΟΜΚΕ υπέβαλλε επίσημο αίτημα για τη χορήγηση του επιδόματος. Ως γνωστόν το χορηγούν μέχρι 18 ή 25 ετών και μετά τα 65 έτη. Εμείς από 25 ετών ως 65 ετών είμαστε κωφοί. Δεν αλλάζει κάτι. Για αυτό ζητάμε τη κατάρτιση αυτής της διακοπής και να το δίνουν εφ’ όρου ζωής. Ακόμα και στις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ πρόσφατα αναγνωρίστηκε η επιμονή μας να δίνονται εφ’ όρου ζωής κι όχι για ένα δυο πέντε ή δέκα χρόνια. Το ίδιο ζητάμε να γίνει και για το επίδομα κώφωσης. Πρέπει να δίνεται εφόρου ζωής. Δεν γίνεται με κανένα θαύμα ο κωφός να γίνει ακουόντας. Είμαστε κωφοί όλα τα χρόνια κι όχι μέχρι 25 και μετά τα 65 έτη. Αυτό υποβάλαμε κι ελπίζουμε να πετύχουμε μέσα στο 2014.
Το τρίτο θέμα μας έχει να κάνει με τη Δημόσια Τηλεόραση. Όπως ξέρετε, 11 Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ έκλεισε. Θυμάστε παλιά είχαμε το κανάλι ΠΡΙΣΜΑ+ που είχε παιδικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ με διερμηνεία στη νοηματική και με υπότιτλους; Κάποια στιγμή τα χάσαμε κι εξαφανίστηκαν όλα αυτά. Έμεινε μόνο το ωριαίο δελτίο της ΝΕΤ στις 9 το βράδυ με παράλληλη διερμηνεία. Τώρα έχει μόνο 2 λεπτά, στις 4 παρά πέντε. Αυτό είναι άδικο. Πρέπει η Δημόσια Τηλεόραση να βάλει υπότιτλους για τους βαρήκοους και για τα παιδιά ώστε να καταλαβαίνουν τους διαλόγους και να βάλει νοηματική στα παιδικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, τα ντοκιμαντέρ κι ακόμα να βάλουν παράλληλα διερμηνεία στο κεντρικό δελτίο, στα ντοκιμαντέρ στις ελληνικές εκπομπές και θέλουμε σε όλες τις ελληνικές ταινίες υπότιτλους. Ζητάμε όλοι οι κωφοί και βαρήκοοι να έχουμε πλήρη πρόσβαση στη Δημόσια Τηλεόραση. Ζητάμε γιατί είναι δικό μας δικαίωμα. Δεν παρακαλάμε.

Αυτά ήταν τα τρία σημαντικότερα θέματα που αναφέραμε στη πίτα της ΟΜΚΕ τη Κυριακή 12/1/2014. Ως πρόεδρος του Γ.Σ. εκ μέρους του ΓΣ εύχομαι καλή χρονιά εύχομαι να πετύχουμε τα τρία θέματα να έχουμε καλύτερη ζωή όλοι οι κωφοί και βαρήκοοι.
Καλή χρονιά με υγεία.
Γεια σας.