Δ.Τ. «Συμμετοχή ΟΜ.Κ.Ε. σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

3. Οκτώβριος, 2016 Ανακοινώσεις

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος συμμετείχε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων, επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη Συνταγματική Αναγνώριση της Ε.Ν.Γ., το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη Ν.Γ. και γενικά προβλήματα προσβασιμότητας Κωφών-Βαρήκοων πολιτών.

Τη συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών-Βαρηκόων Ουγγαρίας, κ. Adam Kosa και ο Ταμίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΜ.Κ.Ε., κ. Γαργάλης Κωνσταντίνος.

Το ζήτημα της Συνταγματικής Αναγνώρισης της Ε.Ν.Γ. έθεσαν επί τάπητος οι ανωτέρω εκπρόσωποι, τονίζοντας ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στις προς έγκριση προτεινόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος της χώρας μας από τα πολιτικά κόμματα. Η υποστήριξη των κομμάτων για το παραπάνω ζήτημα ήταν σχεδόν καθολική.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Διερμηνείας στη Ν.Γ. όλοι οι παρόντες καταδίκασαν τη διακοπή της λειτουργίας του και ζήτησαν από τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν μία οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του Προγράμματος Διερμηνείας στην Ν.Γ. της ΟΜ.Κ.Ε. και παράλληλα να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Στη συνεδρίαση, εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ. Καρέλλας Δημήτριος.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι ήταν η πρώτη φορά που η ΟΜ.Κ.Ε. κατάφερε να διευθετήσει το ζήτημα της παροχής διερμηνείας στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα για τον Ευρωβουλευτή κ.Adam Kosa, με δύο Διερμηνείς Ε.Ν.Γ. και δύο Κωφούς νοηματιστές.

Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την υλοποίηση όσων ειπώθηκαν στη συνεδρίαση τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς Επιτροπής. Η ΟΜ.Κ.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, για την προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κωφών-Βαρήκοων πολιτών.

photo-1
photo-2

Ετικέτες: