58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

2. Νοέμβριος, 2017 Εκδηλώσεις

2-12 Νοεμβρίου 2017

Η συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 με πρωτοβουλία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση του δικαιωματικού πλαισίου που διεκδικούμε.    

Ήδη από την περυσινή συνεργασία μας με το Φεστιβάλ, ταξιδέψαμε στη Θεσσαλονίκη και επισκεφτήκαμε τους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ μαζί με τους συνεργάτες μας Παναγιώτη Τσαλή, Δρ. Πολ. Μηχανικό ΑΠΘ, ειδικευμένο σε θέματα προσβασιμότητας, την Τζούλια Τάπαλη, Δρ. Πολ. Μηχανικό ΑΠΘ, την Ειρήνη Τρυψιάνη Αρχιτέκτονα/ Πολ. Μηχανικό και καταθέσαμε στο ΦΚΘ πρόταση προσβασιμότητας αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο δομημένο περιβάλλον.

Επίσης, με τους συνεργάτες μας Θανάση Παπαντωνόπουλο, παραγωγό προσβάσιμου κινηματογραφικού περιεχομένου, ακουστικό περιγραφέα (AD), και την Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, εξειδικευμένη μεταφράστρια και καθηγήτρια στις τεχνολογίες σχετικές με την Προσβασιμότητα (όπως SDH κ.λπ.), καταθέσαμε πρόταση καθολικά προσβάσιμου κινηματογραφικού περιεχομένου.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχοντας βελτιώσει ήδη από πέρυσι την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του, μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως.

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον αλλά και στο περιεχόμενο της τέχνης δεν είναι απλώς μια διακηρυκτική πράξη, αλλά αποτελεί υπαρξιακή προτεραιότητα, όχι μόνο για τους ανάπηρους καλλιτέχνες, αλλά και για όλους/όλες τους/τις πολίτες.