Στιγμιότυπα και Eνημέρωση Προέδρου σχετικά με τη Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας 03/12/2014



Η ομιλία του Προέδρου σε κείμενο

Πατήστε εδώ

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος σήμερα με την ευκαιρία του εορτασμού της 3ης Δεκεμβρίου συγκεντρωθήκαμε εδώ. Όμως δεν αγωνιζόμαστε μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα. Η απόφαση για την συγκέντρωση ήταν ξαφνική. Ο λόγος ήταν ότι τη Δευτέρα που έγινε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΚ είχαμε ζητήσει την ίδρυση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Κωφών κάτι παρόμοιο με τα ΚΕΠ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς όμως η πρόσβαση σε αυτά είναι μηδαμινή! Η απουσία προσωπικού που γνωρίζει την ΕΝΓ και η αναγκαστική αεροπορική μετάβαση διερμηνέα σε πόλεις που δεν υπάρχουν διερμηνείς καθιστά την υπηρεσία μη προσβάσιμη. Κυρίως όταν επρόκειτο για κάτι άμεσο.
Η ΟΜΚΕ πριν περίπου 11 μήνες ζήτησε τη δημιουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Κωφών. Από τότε το θέμα ολοένα αναβαλλόταν. Αυτό το θέμα είναι σοβαρό. Ο ρόλος του ΕΙΚ είναι να εξυπηρετεί τους κωφούς. Είναι ο σκοπός του. Έτσι, δεν τίθετο σε καμία συζήτηση το θέμα μέχρι την Δευτέρα οπότε κι αγανακτίσαμε με την συνεχιζόμενη αναβολή συζήτησης του θέματος.

Χθες, Τρίτη τα μέλη της Ε.Γ. ενημερώθηκαν ότι τα θέματα στο ΕΙΚ παραμένουν τα ίδια και τα ίδια. Έτσι αποφασίσαμε την άμεση κινητοποίησή μας για σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας επειδή είναι το Υπουργείο που επιβλέπει το ΕΙΚ. Διότι μπορεί να βλέπαμε εμείς τη συνεχιζόμενη αναβολή του θέματος και το ΕΙΚ να έλεγε ότι όλα πάνε καλά.
Όταν προσήλθαμε το πρωί στις 10:45 ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Κο Βρούτση και τον Υφυπουργό Εργασίας Κο Κεγκέρογλου, ο οποίος τελικά δέχτηκε να μας συναντήσει. Ο Υπουργός απουσιάζει πάλι σε κινητοποίηση, εμείς κανένα πρόβλημα εδώ είμαστε. Αν θυμάστε πέρσι στις 29 Οκτωβρίου 2014 που είχε γίνει η κινητοποίηση της ΕΣΑμεΑ ο Υπουργός Εργασίας πάλι ήταν απών.

Συζητήσαμε λοιπόν με τον Υφυπουργό Εργασίας τρια θέματα:
1ον: Το επίδομα κώφωσης, το οποίο χορηγείται ως τα 25 έτη και μετά τα 65 έτη. Το οποίο είναι παράλογο αφού εμείς έχουμε μη αναστρέψιμη αναπηρία και δεν γίνεται να γίνουμε ακουόντες. Πριν ένα χρόνο, η ΟΜΚΕ είχε υποβάλει έγγραφη πρόταση και η απάντηση που λαμβάναμε ήταν του ύφους “να το δούμε, να το δούμε”. Τελικά σήμερα ο ίδιος ο Υφυπουργός μας απάντησε κι εμείς σας ενημερώνουμε: Δεσμεύτηκε για λύση μέχρι το Πάσχα στο αίτημά μας για επίδομα κώφωσης εφόρου ζωής, είτε είναι άνεργος είτε είναι εργαζόμενος.
2ον: Για το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, ενημερώσαμε για την κατάσταση και την εικόνα που αναπτύχθηκε ότι το ΕΙΚ δεν βοηθά τους κωφούς. Πράττει το αντίθετο! Βοηθά τους ακουόντες και οι κωφοί είναι στην γωνία. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει ο ίδιος ώστε να αναβαθμιστεί το ΕΙΚ και να εκτελεί έργο και υπηρεσίες για τους κωφούς.
3ον: Σχετικά με τα ΚΕΠΑ, θέσαμε στον Υφυπουργό κάποιες συμπεριφορές. Εμείς ως κωφοί προσκομίζουμε τα απαραίτητα χαρτιά όπως το ακουόγραμμα. Μας ρωτάνε “Μιλάς;” Νιώθουμε κάποια διάκριση και ρατσισμό εις βάρος μας. Εφόσον εμείς παρουσιάζουμε ακουόγραμμα, πρέπει αυτοί να γράφουν τα πιστοποιητικά ότι είμαστε κωφοί και τελειώνει η υπόθεση. Δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι παραπάνω. Την Δευτέρα 8/12 ώρα 10:30πμ η ΟΜΚΕ θα έχει συνάντηση με τον Κο Πατσούρη, Υποδιοικητή του ΙΚΑ και υπεύθυνο για τα ΚΕΠΑ με στόχο να δοθεί λύση στα προβλήματά μας. Ο Υφυπουργός ζήτησε να τον ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της συνάντησης ώστε αν δεν γίνει κάτι τότε να παρέμβει ο ίδιος.

Εδώ ήρθαμε και δείξαμε την παρουσία μας. Ο Υπουργός ήταν κάπου αλλού. Όμως ο Υφυπουργός μας έκανε δεκτούς και τον ενημερώσαμε ότι η συγκέντρωση δεν έγινε μόνο στην Αθήνα αλλά επίσης και στην Θεσσαλονίκη, στη Κρήτη, στη Καλαμάτα και στη Πάτρα.
Έχουμε αγανακτίσει με ορισμένα πράγματα όπως οι επιπτώσεις της κρίσης, τα ΚΕΠΑ στα οποία μάλιστα πληρώνουμε παράβολα 46 ευρώ για λάθος δικό τους ενώ εμείς προσκομίζουμε σωστά τα χαρτιά μας. Δείχνουμε το μήνυμά μας ότι αν δεν κάνουν κάτι, εμείς θα έρθουμε πάλι και θα κάνουμε πιο μαζική συγκέντρωση. Μας είπε για λύση. Μας έδωσε δέσμευση. Θα το δούμε. Θα περιμένουμε και το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Κο Πατσούρη.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς τον καθένα που προσήλθατε και συμμετείχατε στην κινητοποίηση. Να ξέρετε, όσοι έχετε κάποιο πρόβλημα στον χώρο της εκπαίδευσης, στα Πανεπιστήμια, με τα ΚΕΠΑ, στην εργασία κι οπουδήποτε αλλού, να ενημερώνετε την ΟΜΚΕ. Αν δεν μιλάτε πως θα ακουστείτε; Φωνάξτε. Η ΟΜΚΕ είναι η φωνή σας. Θέλουμε να μας ενοχλήσετε, να μας ζητάτε, να μας μιλάτε. Ακόμα κι αν είναι κάτι που απαιτεί νομικό, εμείς δεν είμαστε δικηγόροι αλλά έχουμε νομικό σύμβουλο και μπορούμε τα θέματά σας να τα δώσουμε στον νομκό μας σύμβουλο για απάντηση. Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό, μπορούμε να κάνουμε συνάντηση και να παρέμβουμε δυναμικά. Το ΚΕΠΑ μας ενδιαφέρει όλους. Οι γιατροί μας συμπεριφέρονται με διακρίσεις. Φέτος το 2014 που η ΟΜΚΕ έκοψε την πρωτοχρονιάτική της πίτα ανακοίνωσα ότι το επίδομα κώφωσης το κόβουν στα 25 και το ξαναδίνουν στα 65. Αυτό επειδή είμαστε ακουόντες. Από εκεί ξεκίνησαν να αλλάζουν. Δεν γίνονται οι αλλαγές εύκολα από τη μια στην άλλη μέρα. Χρόνια έχουν συνηθίσει σε σταθερές καταστάσεις και σιγά σιγά αλλάζουν. Προσπαθούμε!

Η επιτυχία σήμερα όλων μας είναι οι δεσμεύσεις του Υφυπουργού. Στη συνάντηση δεν συμμετείχα μόνος μου, ήταν μαζί μου ο Α’ Ταμίας Ιωσήφ Σταυρακάκης και ο Ταμίας και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας Κωνσταντίνος Νάκος. Ο λόγος που συμμετείχε εκπρόσωπος από τη Νεολαία στη συνάντηση ήταν ότι ήθελα να τους δείξω ότι οι νέοι και νέες αδικούνται πάρα πολύ και κυρίως με το επίδομα της κώφωσης που κόβεται στα 25 τους έτη.
Ευχαριστώ πολύ όλους, ευχαριστώ και όλους τους κωφούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στη Καλαμάτα και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Να είστε όλοι καλά!

Καλές γιορτές και σας περιμένουμε στις 11 Ιανουαρίου 2015 που θα κόψει η ΟΜΚΕ τη πρωτοχρονιάτικη πίτα στο ξενοδοχείο NOVOTEL.

Posted in: Η ομιλία του Προέδρου σε κείμενο

IMG_2969 IMG_2966 IMG_2967 IMG_2968
Από τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κύριο Βασίλειο Κεγκέρογλου: Ο Πρόεδρος και ο Α’ Ταμίας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, κύριοι Ιωάννης Γιάλλουρος και Ιωσήφ Σταυρακάκης αντίστοιχα, μαζί με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Νεολαίας Κωφών, κύριο Κωνσταντίνο Νάκο, και την διερμηνέα ΕΝΓ, κυρία Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

orfanos-koutsoumaris
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κος Γιώργος Ορφανός παρέλαβε επιστολή με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος δια χειρός του Κου Αντώνη Κουτσουμάρη

IMG_2970 IMG_2973 IMG_2974 IMG_2975
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα

IMG_2977 IMG_2980 IMG_2982 IMG_2986
Από τη συγκέντρωση στην Καλαμάτα