Ομιλία Προέδρου ΟΜ.Κ.Ε. και Φωτογραφίες από την Κοπή Πίτας 11/01/2015Η ομιλία σε κείμενο

Πατήστε εδώ

Ελένη Κέμμου: Εύχομαι χρόνια πολλά καλή χρονιά με αγώνες και δημιουργικότητα. Θα ήθελα να προσέλθει στο βήμα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας να απευθύνει λόγο.

Γιάννης Γιάλλουρος: Καλημέρα σε όλους! Καλή χρονιά σε όλους! Αγαπητοί εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων, Κυβέρνησης, Ομοσπονδιών, Περιφέρειας Αττικής, Συλλόγων Κωφών, συλλόγου δασκάλων ΕΝΓ, συλλόγου διερμηνέων ΕΝΓ κι όλους τους υπόλοιπους πολλούς που βρίσκονται εδώ, σας καλωσορίζω!

Βλέπω την αίθουσα αποπνικτικά γεμάτη! Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη. Ενότητα! Είμαστε όλοι ενωμένοι και δυνατοί.
Είναι και εκείνοι που δεν βρίσκονται μαζί μας εδώ είτε λόγω ασθένειας είτε δεν μπορούν να έρθουν και μερικοί έχουν φύγει και δυστυχώς δεν ζουν και δεν είναι κοντά μας αλλά τους θυμόμαστε πάντοτε.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνομαστε εδώ για να ιδωθούμε και να πούμε τις ευχές μας. Όμως δεν ειναι μόνο αυτό. Ειναι περισσότερο η δύναμη μας να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί όσα προβλήματα κι αν μας βασανίζουν. Αλλά εμείς είμαστε εδώ κι επιμένουμε κάθε χρόνο να μαζευόμαστε εδώ!

Το 2014 ήταν ένα πετυχημένο έτος. Είχαμε αρκετές επιτυχίες αλλά κι αρκετές ατυχίες.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τις ατυχίες. Τότε που λειτουργούσε η ΕΡΤ είχαμε την σημαντική για όλους μας μετάφραση του μιας ώρας διαρκείας κεντρικού δελτίου ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα που μετέδιδε το στις 9 το βράδυ, σε παράλληλη σύνδεση από το κανάλι της ΕΡΤ HD. Όλοι μας απολαμβάναμε την ενημέρωση. Κανονικά θα έπρεπε να είναι 24ωρη αλλά αυτή η μια ώρα έστω ήταν πολύ ευχάριστη για εμάς. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, στείλαμε επιστολές και συναντήσαμε την ηγεσία της Δημόσιας Τηλεόρασης και της ΝΕΡΙΤ αλλά είχαμε την ατυχία να αλλάξει τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο. Κάθε φορά που άλλαζε η διοίκηση, ξεκινούσαμε από την αρχή. Ακόμα και σήμερα που υπάρχει το δίλεπτο δελτίο στη νοηματική γλώσσα στις 4 παρά κάτι λίγα λεπτά, η έλλειψη αυτή είναι τραγική και καταπατούνται τα δικαιώματά μας. Νιώθουμε ότι δεν είμαστε ισότιμοι όσον αφορά την ενημέρωση. Εν τέλει ήμασταν ισότιμοι πολίτες μόνο για το ανταποδοτικό τέλος!!! Και δεν το αποδεχόμαστε! Γιατί είμαστε Έλληνες πολίτες. Και βεβαίως δεν αναφέρω τίποτε για τις ελληνικές ταινίες κι εκπομπές που δεν έχουν μετάφραση στη νοηματική κι ούτε καν υπότιτλους για τους βαρήκοους. Είναι εκ των ουκ άνευ αυτή η κατάσταση όλη και δεν υπάρχει πλέον υπομονή! Αγανακτούμε και μόνο με τη προσβολή που μας κάνουν ως Έλληνες πολίτες!

Άλλη σημαντική ατυχία είναι η ξαφνική πολιτική εξέλιξη λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών στις 25 Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία από τη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία η Ομοσπονδία μας είχε προβλέψει και ξεκίνησε τον Δεκέμβρη 2013 στο Μέγαρο Μουσικής την καμπάνια για την αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Χάσαμε μεγάλη ευκαιρία! Η Ομοσπονδία μας έκανε μια επιπλέον προσπάθεια για το θέμα αυτό. Με την ευκαιρία που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο 2014 η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών με παρόντες εκπροσώπους από τις διοικήσεις των Εθνικών Ομοσπονδιών από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών, Κο Κόλιν Άλεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών, Κο Μάρκου Γιόκινεν, όλοι ενέκριναν και υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών σύμφωνα με την οποία γίνεται σύσταση προς την Βουλή και τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την Συνταγματική Αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Η διάλυση της Βουλής στις 31 Δεκεμβρίου και η προκήρυξη εκλογών στις 25 Γενάρη απομάκρυναν την Συνταγματική Αναθεώρηση για αρκετά χρόνια. Αλλά εμείς είμαστε εδώ κι επιμένουμε. Φίλες και φίλοι, έχουμε ακόμα ωραίους και δυνατούς αγώνες να κάνουμε κι εδώ θα είμαστε!

Πάμε τώρα στους θετικούς πόλους της πορείας μας μέσα στο 2014. Εξασφαλίσαμε πρώτα από όλα την χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας για τα έτη 2014 και 2015 και θα λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς διακοπή. Η πικρία που μας άφησε το κλείσιμο του Προγράμματος το 2012 ήταν δυσάρεστη με τραγικά αποτελέσματα αφού υπήρχει σοβαρή έλλειψη σε σοβαρά θέματα όπως δικαστήρια, αστυνομία, ιατρικά κλπ. Παλέψαμε και καταφέραμε να λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς διακοπή! Η έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εργασίας με το ποσό των 150.000 ευρώ ήταν μεγάλη επιτυχία μας. Το Υπουργείο κατανόησε επιτέλους τις ανάγκες μας στην επικοινωνία και μας στήριξε.

Ένα άλλο μεγάλο θετικό σημείο είναι η μάχη που δώσαμε μαζί με την ΕΣΑμεΑ για την χορήγηση του επιδόματος βαριάς αναπηρίας στους κωφούς με ποσοστό αναπηρίας 67%. Πολλοί ήθελαν να μας επιβάλλον και μια δεύτερη αναπηρία για να πάρουμε το επίδομα. Εμείς δεν το δεχόμασταν. Καταφέραμε να πάρουμε το επίδομα γιατί είναι δικαίωμά μας. Καταφέραμε να δώσουμε πίσω στους κωφούς κάποια δικαιώματα που μας είχαν κατακλέψει και καταστρατηγήσει χρόνια πολλά πριν. Αν και τώρα υπάρχουν ορισμένοι έξυπνοι που ξέρουν καλύτερα τον νόμο και αρνούνται να δώσουν το επίδομα αυτό σε κωφούς που πληρούν τις προϋποθέσεις επειδή η κώφωση δεν είναι αναπηρία, το φαινόμενο αυτό θα εξαλειφθεί σίγουρα σύντομα γιατί έχουμε δράσει άμεσα με την στήριξη της ΕΣΑμεΑ και την άμεση ενέργεια της πρώην Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας Κας Μπέκου προς τη Διεύθυνση Αναπηρίας του Υπουργείου Εργασίας για την συμμόρφωση των αρμόδιων υπηρεσιών στην νομοθεσία. Έχει βγει από την φαντασία τους ότι η κώφωση δεν είναι μέσα στις αναπηρίες. Όπως σας είπα πριν, έχουμε ακόμα πολλές κι όμορφες μάχες να δώσουμε.

Ένας από τους πυλώνες της καθημερινής μας ζωής είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η πολιτιστική γνώση μέσα από την τηλεόραση. Δυστυχώς η πρόσβαση είναι μηδαμινή άντε το πολύ 0,5%!!! Μερικά κανάλια προσπαθούν και βάζουν υπότιτλους, μερικά κανάλια βγάζουν στο ίντερνετ το δελτίο ειδήσεων με νοηματική, όπως ο Alpha. Τα περισσότερα δεν βάζουν υπότιτλους ούτε παράθυρο με μετάφραση στη νοηματική. Με αποτέλεσμα να μένουν οι κωφοί και βαρήκοοι στη γωνία του αποκλεισμού. Είναι αδύνατον να συμβαίνει αυτό από την στιγμή που είμαστε όλοι μας ισότιμοι πολίτες. Όμως, είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό και στα συνδρομητικά κανάλια NOVA και OTETV τα οποία πληρώνουμε. Έχει εκπομπές κι αθλητικά χωρίς υπότιτλους χωρίς διερμηνεία στη νοηματική. Εμείς πληρώνουμε. Δεν γίνεται αυτή η διάκριση. Απαγορεύεται μάλιστα από το Σύνταγμα! Μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας μας, πετύχαμε την συνεργασία με αυτές τις δυο εταιρίες ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα και να γίνουν προσβάσιμα με υπότιτλους. Θα συνεργαστούμε και με τις δυο και θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο 2015. Όλα θέλουν συστηματική εργασία και υπομονή.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και μέχρι σήμερα, όλοι μας είμαστε Κωφοί μέχρι τα 18 μας ή τα 25 μας αν σπουδάζουμε και μετά τα 65 μας χρόνια. Διότι σε αυτές τις ηλικίες μας αναγνωρίζει ως κωφούς η πολιτεία και μας χορηγεί το προνοιακό επίδομα. Δεν είναι αποδεκτό καθόλου αυτό εκ μέρους μας. Αυτή η κατάφωρη διάκριση κι εξύψωση της αδικίας εις βάρος μας πρέπει επιτέλους να πάψει να υφίσταται. Είμαστε Κωφοί για όλη μας τη ζωή και είναι ως γνωστόν μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ακόμη και μεταξύ 25 ως 65 ετών. Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2013, υποβάλλαμε επίσημο αίτημα στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όπου υπάγεται η Πρόνοια και περιμένουμε την πολιτεία να κάνει αυτό που πρέπει. Το αυτονόητο. Να χορηγείται το επίδομα εφ’ όρου ζωής στους κωφούς με ποσοστό αναπηρίας 67% κι άνω, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι. Μετά από συντονισμένη στρατηγική εργασία επί ένα χρόνο, καταφέραμε και πήραμε την δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας για την υλοποίηση του αιτήματός μας μέχρι το Πάσχα φέτος. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις, θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα αυτό.

Ένα τελευταίο που θα ήθελα να πω είναι η επιτυχία της συνεργασίας της Ομοσπονδίας μας με την ΕΣΑμεΑ για την υλοποίηση ενός προγράμματος για την εξ αποστάσεως διερμηνεία νοηματικής. Τον Δεκέμβριο 2014 υπογράφηκε η σχετική πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να προχωρήσει η προκήρυξη της ανάδειξης του αναδόχου-εργολάβου για το έργο που θα δώσει μεγάλη χαρά σε όλους μας αφού έτσι πέφτουν τα σύνορα! Θα υπάρχει ένα κέντρο που θα εργάζονται οι διερμηνείς νοηματικής και οι κωφοί θα μπορούν να καλούν σε αυτό μέσα από τα smartphones, τις ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας. Αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά για όσους διαμένουν στην επαρχία και θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2015, φέτος δηλαδή. Η υπόσχεση που σας είχαμε δώσει για την λειτουργία υπηρεσίας Video Relay Services στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα! Θα υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΣΑμεΑ για την σημαντική της στήριξη σε πολλά θέματα που απασχολούν τους κωφούς και βαρήκοους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, καλώ τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων μέσω των εκπροσώπων τους που βρίσκονται παρόντες εδώ μέσα στην αίθουσα αλλά και με επιστολή που θα σταλεί την Δευτέρα: πρώτον, να σεβαστούν το δικαίωμά μας στη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα και, δεύτερον, να μας φερθούν αξιοπρεπώς. Θέλουμε να υπάρχει μετάφραση στη νοηματική και με υπότιτλους των βίντεο που αναρτώνται σε όλες τις ιστοσελίδες πολιτικών κομμάτων, όλων των υποψηφίων καθώς επίσης και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Άλλωστε αυτά απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ που κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με τον νόμο 4074 τον Απρίλιο του 2012. Καλούμε τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών και τα πολιτικά κόμματα να τα εφαρμόσουν στο έπακρο και χωρίς καθυστερήσεις.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ανακοινώσω τις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου που θα γίνουν την Κυριακή 15 Μαρτίου. Πέρασαν τρία χρόνια που μας τιμήσατε με την ψήφο σας και ελπίζουμε να ικανοποιήσαμε τις προσδοκίες σας. Καταφέραμε κάποια πράγματα και έχουμε την ευθύνη να τηρηθεί αυτή η συνέχεια και στο νέο Γενικό Συμβούλιο και να πάμε προς τα ψηλά!

Εύχομαι εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, ενότητα και δύναμη σε όλους!
Να είστε όλοι καλά! Γεια σας!

Posted in: Η ομιλία σε κείμενο


Δείτε όλες τις φωτογραφίες της εκδήλωσης από τη σελίδα μας στο Facebook.