«Νύχτες Πρεμιέρας» σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία

28. Σεπτέμβριος, 2015 Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία αποτελεί μια συλλογικότητα που έχει ως στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής των ανθρώπων με αναπηρία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, τόσο ως θεατών/ακροατών όσο και ως δημιουργών. Οι καλλιτέχνες με αναπηρία έχουν δημιουργήσει ένα ζωντανό πολιτισμό τεχνών που ενσωματώνει την ατομική και συλλογική εμπειρία της αναπηρίας και συμβάλλει στο καλλιτεχνικό τοπίο της χώρας. Παράλληλα μέσα από την τέχνη και την κινηματική & ακτιβιστική δράση τους προωθούν τον αγώνα για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Μέσα από τη συνεργασία της στο θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία επιδιώκει τη δημιουργία προϋποθέσεων καθολικής προσβασιμότητας, αποδοχής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ισότιμης πρόσβασης στο κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση όσο δυνατόν περισσότερων θεατών και δημιουργών στο Φεστιβάλ αλλά και στην κινηματογραφική τέχνη γενικότερα, πραγματοποιούνται μία σειρά ενεργειών για τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα, τόσο σε επίπεδο πρόσβασης στους χώρους διεξαγωγής τους όσο και σε επίπεδο παρακολούθησης των ταινιών.

Έτσι, έγινε προσπάθεια να υποτιτλιστούν με υπότιτλους βάση διαλόγου για (Κ)κωφούς και βαρήκοους όσες περισσότερες ελληνικές ταινίες είναι εφικτό, ενώ θα υπάρχει διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην πρεμιέρα και τη λήξη του φεστιβάλ καθώς και στα ανοιχτά για το κοινό master classes.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα το βρείτε τυπωμένο σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά ενώ υπάρχει και στην επίσημη ιστοσελίδα (www.aiff.gr ), εκτός από pdf μορφή, και σε HTML5 προκειμένου να είναι προσβάσιμο στα άτομα με προβλήματα όρασης μέσω της χρήσης αναγνώστη οθόνης.

Πιο συγκεκριμένα:

Κινημ/φικές αίθουσες όπου διεξάγονται οι προβολές του Φεστιβάλ και συνθήκες προσβασιμότητας:

 •  ΔΑΝΑΟΣ 1: Λεωφ. Κηφισίας 109. Τηλ.: 210 6922655
  Χώρος υγιεινής για όλους/όλες – Χώρος στάθμευσης οχημάτων Ατόμων με Αναπηρία [ΑμεΑ]
 • ΔΑΝΑΟΣ 2: Λεωφ. Κηφισίας 109. Τηλ.: 210 6922655 Πρόσβαση και για Εμποδιζόμενα Άτομα / Άτομα με Αναπηρία [ΑμεΑ] Χώρος υγιεινής για όλους/όλες – Χώρος στάθμευσης οχημάτων Ατόμων με Αναπηρία [ΑμεΑ]
 • ODEON ΟΠΕΡΑ 1 & 2: Ακαδημίας 57. Τηλ.: 210 3622683
 • ΙΝΤΕΑΛ: Πανεπιστημίου 46. Τηλ.: 210 3826720
  Πρόσβαση και για Εμποδιζόμενα Άτομα / Άτομα με Αναπηρία [ΑμεΑ] – Χώρος υγιεινής για όλους/όλες – Χώρος στάθμευσης οχημάτων Ατόμων με Αναπηρία [ΑμεΑ]
 • ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134–136. Τηλ.: 210 3612046 Πρόσβαση και για Εμποδιζόμενα Άτομα / Άτομα με Αναπηρία [ΑμεΑ] – Χώρος υγιεινής για όλους/όλες – Χώρος στάθμευσης οχημάτων Ατόμων με Αναπηρία [ΑμεΑ]

Όσον αφορά στη στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ, η διοργάνωση του Φεστιβάλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τροχαία προκειμένου:

– να εξασφαλίζονται έως τρεις (3) θέσεις parking ΑμεΑ

– να υπάρχει μέριμνα ώστε να μην λαμβάνουν κλήση για παράνομη στάθμευση τα αναπηρικά αυτοκίνητα των ΑμεΑ στους χώρους διεξαγωγής και τις ημέρες και ώρες των προβολών

– να μετακινούνται τα αυτοκίνητα που παρανόμως έχουν σταθμεύσει στις συγκεκριμένες θέσεις.

Ελληνόφωνες ταινίες και προσβασιμότητα προβολής:

• Ο Άμλετ στο μυαλό του Γιάννη Χουβαρδά
Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

• Αρκαδία Χαίρε
Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

• Καλιαρντά

• Μαριονέτες
Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

• Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ
Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

• Μικρή Άρκτος
Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

• Ολυμπία
Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

• The Republic
Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

• Short Fuse

• Σύμπτωμα

Ελληνικοί υπότιτλοι βάσει διαλόγων

 • Μικρά Αγγλία [ειδική/πρότυπη προβολή από την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία]
  – Ακουστική Περιγραφή (AD: Audio Description) για ανθρώπους με προβλήματα όρασης
  – Ελληνικοί Υπότιτλοι για Κ/κωφούς και βαρήκοους (SDH: Subtitles for the Deaf and Hard-of-Hearing)

Είσοδος/εισιτήρια:

Τέλος, σε όλες τις προβολές του φεστιβάλ η είσοδος των θεατών με αναπηρία είναι δωρεάν με την προμήθεια σχετικής κάρτας διαρκείας 10 προβολών, ενώ και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι καλοδεχούμενοι.
Στείλτε στο press@aiff.gr μια μικρή φωτογραφία και στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, email) για την έκδοση της σχετικής κάρτας διαρκείας 10 προβολών.
Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται από το Γραφείο Τύπου του φεστιβάλ στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος), από τις 11.00 το πρωί μέχρι και τις 18.00 το απόγευμα, από την Τετάρτη 23/9 μέχρι την Πέμπτη 1/10 με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω: κάρτα πολιτισμού AμεΑ [Υπ. Πολιτισμού], καρτα ελεύθερης μετακίνησης ΑμεΑ [ΟΑΣΑ], κάρτα ανεργίας ΑμεΑ [ΟΑΕΔ], κάρτα σωματείου Κωφών/βαρήκοων ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο. Η κάρτα διαρκείας είναι αυστηρά προσωπική και δίνει τη δυνατότητα στον/στην κάτοχο να προμηθευτεί από τα ταμεία των αιθουσών ένα μηδενικό εισιτήριο ανά προβολή για οποιεσδήποτε 10 προβολές [εξαιρείται η Ταινία Έναρξης], καθόλη τη διάρκεια του του φεστιβάλ και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων. Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς).