Λήψη επιδόματος Βαριάς Αναπηρίας από Κωφούς άνεργους-ανασφάλιστους, ηλικίας 25-65 ετών


Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας ενημερωθήκαμε ότι όσοι Κωφοί, ηλικίας 25-65 ετών είναι άνεργοι – ανασφάλιστοι, και λόγω ηλικίας δεν επιτρέπεται να λάβουν το επίδομα Κώφωσης, λαμβάνουν αντ’ αυτού το επίδομα «βαριάς αναπηρίας».

Συνημμένα θα βρείτε:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν απαιτείται να υπάρχει και δεύτερη αναπηρία, παρά μόνον η κώφωση με ποσοστό αναπηρίας 80% που πιστοποιείται από τα ΚΕ.Π.Α. (βέβαια, ορισμένες Διευθύνσεις Πρόνοιας. δέχονται και Γνωματεύσεις από Νομαρχιακές Υγειονομικές Επιτροπές)

Η ομιλία σε κείμενο

Καλησπέρα σε όλους.

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος θέλει να κάνει μια σοβαρή ανακοίνωση σχετικά με το προνοιακό επίδομα.
Όλοι ξέρουμε ότι η ΟΜ.Κ.Ε. διεκδικεί το επίδομα κώφωσης να χορηγείται εφ’ όρου ζωής από τη στιγμή που διαπιστωθεί η κώφωση χωρίς τη διακοπή μεταξύ 18 και 65 ετών.
Τώρα το θέμα μας έχει σχέση με το επίδομα στα πλαίσια του Προγράμματος Βαρίας Αναπηρίας (ΒΑ) όπως λέγεται. Όποιος απολύεται από την εργασία του έχει επίδομα από τον ΟΑΕΔ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για έναν χρόνο. Μετά δεν έχει πλέον. Τότε μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση του επιδόματος μέσα από το Πρόγραμμα ΒΑ. Μπορείτε να δείτε στην ανακοίνωση για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να τα προσκομίσετε στην αρμόδια Διεύθυνση Αναπηρίας του Δήμου ή της Περιφέρειας ανάλογα που μένετε.

Μπορεί κάποιος από κάποια Διεύθυνση Πρόνοιας να σας πει ότι πρέπει να έχετε δεύτερη αναπηρία, αν είστε μεταξύ 25 και 65 ετών. Να ξέρετε ότι, σύμφωνα με το Κανονιστικό Πλαίσιο του Προγράμματος ΒΑ, δεν είναι απαραίτητο να έχετε ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ!! Το μπερδεύουν με τις προϋποθέσεις για την επιχορήγηση του επιδόματος κώφωσης. Θα απαντάτε ότι αρκεί μόνο η κώφωση που έχετε, η οποία αποδεικνύεται με πιστοποιητικό ΚΕΠΑ 80%. Μερικές Διευθύνσεις Πρόνοιας σε Δήμους και Περιφέρειες δέχονται τη παλιά γνωμάτευση της νομαρχιακής υγειονομικής επιτροπής αλλά αυτό είναι θέμα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Αν σας πουν ότι χρειάζεται χαρτί από ΚΕΠΑ, θα πρέπει να πάτε στο ΚΕΠΑ.

Κατά τη κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνει αυστηρός έλεγχος κι εφόσον βρεθούν όλα εντάξει τότε θα σας δώσουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου που πρέπει να φυλάξετε.
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακοίνωση και παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με απολύσεις κωφών και βαρηκόων. Αν η σύζυγος κάποιου απολυθεί για παράδειγμα και είναι κωφή, για ένα χρόνο θα λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ταμείο της. Μετά δεν θα βρίσκει εύκολα δουλειά. Το επίδομα από το Πρόγραμμα ΒΑ είναι μια προσωρινή βοήθεια. Δεν έχει δικό της βιβλιάριο στο ΙΚΑ αλλά μέσω του συζύγου της κι άρα είναι έμμεση ασφαλισμένη.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους. Να πάτε στα σωματεία για περισσότερες πληροφορίες.
Σας ευχαριστώ πολύ. Γειά σας.