Δελτίο Τύπου «Συνάντηση ΟΜΚΕ με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη»


Την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), κ. Κωνσταντίνος Σίμψης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης εργασίας. Στη συζήτηση, που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα και ήταν πολύ γόνιμη, συμμετείχαν επιπλέον ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ΓΓ Δημόσιας Τάξης, ο κ. Γιώργος-Μάριος Καραγιάννης, Αναπληρωτής ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κωνσταντίνος Γαργάλης, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ο κ. Λάμπρος Λάμπρου, εκπρόσωπος της εταιρείας Accenture Technology, καθώς και εκπρόσωποι πολλών υπηρεσιών της Αστυνομίας (της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κ.ά.), των οποίων οι αρμοδιότητες σχετίζονται με τα αιτήματα της ΟΜΚΕ. Με αυτόν τον τρόπο τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες και συζητήθηκαν εκτενώς με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δοθούν άμεσα πρακτικές λύσεις, όπως:

  •  απρόσκοπτη επικοινωνία των κωφών και βαρήκοων πολιτών με την Άμεση Δράση,
  • καθολική προσβασιμότητα του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112,
  • εκπαίδευση των Αστυνομικών στην ελληνική νοηματική γλώσσα,
  • δημιουργία και χορήγηση στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) κάρτας βασικής επικοινωνίας με κωφούς-βαρήκοους πολίτες.


Η εταιρεία Accenture γνωστοποίησε ότι, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει καταρτίσει για την καθολική πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό, τον οποίο προσφέρει ως χορηγία στην ΟΜΚΕ και ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως πραγματική και υλοποιήσιμη λύση.