Δελτίο Τύπου ΕΣΑμεΑ – Στον υπουργό Παιδείας για τον στιγματισμό των ατόμων με αναπηρία: Προστατέψτε τους μαθητές και τις μαθήτριες!


Με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη (επισυνάπτεται) η ΕΣΑμεΑ τον καλεί να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν σε σχολεία να λαμβάνουν μέρος σε εκστρατείες που οδηγούν σε στιγματισμό των ατόμων με αναπηρία, επηρεάζοντας με τον πλέον αρνητικό τρόπο τους μαθητές και τις μαθήτριες, και ταυτόχρονα καλεί την Πολιτεία συνολικά να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης “Σειρά σου” από το Nevronas.gr, την ομάδα OpenSchoolDays και την ΑΜΚΕ BRAINSHOT, η οποία στοχεύει να καταστεί αναγνωρίσιμο και λειτουργικό ένα διακριτικό σήμα για τους γονείς και τους συνοδούς αυτιστικών και ατόμων με νοητική αναπηρία, προκειμένου να τους παραχωρείται προτεραιότητα σε χώρους όπου υπάρχει αναμονή, χωρίς την άβολη ανάγκη εξηγήσεων».

Η δράση αυτή, που δυστυχώς δεν είναι η πρώτη και δεν είναι η μοναδική, που ξεκίνησε στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Πτολεμαΐδα και έχει σκοπό να φτάσει σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια εκστρατεία στιγματισμού των πολιτών με αυτισμό, νοητική ή όποια άλλη αναπηρία καθώς και των συνοδών – φροντιστών τους, καθώς τους προτρέπει να φέρουν διακριτικό γνώρισμα ώστε να «ξεχωρίζουν» από τον γενικό πληθυσμό.

Η ΕΣΑμεΑ υπενθυμίζει ότι αναφορικά με το θέμα της προτεραιότητας που προκρίνεται στην καμπάνια, έχει ήδη λυθεί με την Κάρτα Αναπηρίας, για την οποία το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε επί χρόνια να υλοποιηθεί και εν τέλει την αγκάλιασε ως Κάρτα Αξιοπρέπειας, καθώς επιτρέπει στο άτομο με αναπηρία/ χρόνια πάθηση να απολαμβάνει τα δικαιώματά του χωρίς στοχοποίηση και στιγματισμό.

Η καμπάνια που προαναφέρθηκε και ενέπλεξε και τα σχολεία της περιοχής έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις τόσο από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας όσο και από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Δράσεις τέτοιου είδους, οδηγούν στον στιγματισμό – είναι γνωστή σε όλους ως μία από τις πλέον μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, η εποχή όπου ομάδες του πληθυσμού φορούσαν διακριτικά σήματα επάνω τους, ώστε να είναι εμφανή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους.

Συγχαίρουμε τα σχολεία που δεν έλαβαν μέρος τελικά στην καμπάνια καθώς ενημερώθηκαν από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.