Απαράδεκτη υποτίμηση κάθε έννοιας προσβασιμότητας για κωφούς και βαρήκοους πολίτες κατά την τηλεοπτική κάλυψη της ΔΕΘ 2020


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η κάλυψη από την ΕΡΤ της ομιλίας του πρωθυπουργού και της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ (12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020) δυστυχώς αποτέλεσε για τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες άλλη μια μορφή εμπαιγμού ως προς το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον τομέα της ενημέρωσης.

Και αυτό γιατί η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καλύφθηκε μεν με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική, ωστόσο ‒προς μεγάλη μας απογοήτευση και αγανάκτηση‒ η παρεχόμενη πρόσβαση τελικά ήταν μόνο κατ’ επίφαση, αφού δεν τηρήθηκε καμία από τις προδιαγραφές που έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν!

Το παράθυρο για τον διερμηνέα της νοηματικής είχε τόσο μικρό μέγεθος, που ήταν αδύνατον να παρακολουθήσουμε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, ενώ ο φωτισμός και το σκούρο φόντο μάλλον προσέδωσαν στην όλη εικόνα μια διάσταση… τραγελαφική.

Όπως ήταν φυσικό, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος δέχτηκε για μια ακόμα φορά πληθώρα παραπόνων από κωφούς και βαρήκοους πολίτες, οι οποίοι δικαίως τόνιζαν ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί προσβλητική μεταχείριση του δικαιώματός τους στην ενημέρωση και την πληροφόρηση.

Η υπεύθυνη στάση απέναντι στο δικαίωμά μας για ενημέρωση δεν συνίσταται απλώς στην προσθήκη ενός παραθύρου με νοηματική, ώστε «να βγει η νομική υποχρέωση»… Αντίθετα, απαιτείται η χωρίς εκπτώσεις τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών ως προς το μέγεθος του σχετικού παραθύρου, ο κατάλληλος φωτισμός, το σωστό φόντο, καθώς και ο ταυτόχρονος υποτιτλισμός στην ελληνική γλώσσα. Αυτές τις προδιαγραφές τις έχουμε επισημάνει επανειλημμένως και σε όλους τους τόνους προς την εκάστοτε διοίκηση της ΕΡΤ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το μόνο που εισπράττουμε είναι μια έκφραση δυσανασχέτησης ‒λες και οι διεκδικήσεις μας είναι παράλογες!-και μια επίμονη άρνηση να επιτελέσει ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας την αποστολή του και προς αυτή την κατηγορία πολιτών.

Η μη τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών συνεπάγεται την αυτόματη ακύρωση κάθε θετικής πρωτοβουλίας και τελικά τη διαστρέβλωση της ίδιας της έννοιας της πρόσβασης, αφού καταλήγει να ισοδυναμεί με τον αποκλεισμό μας από την ενημέρωση, τον οποίο εξακολουθούμε να υφιστάμεθα στον 21ο αιώνα, σε μία κατά τα άλλα ευνομούμενη χώρα.

Σας καλούμε για μια ακόμα φορά να επιδείξετε την υπευθυνότητα και ευαισθησία που αρμόζει σε μια ΕΡΤ αληθινά «ανοιχτή σε όλους», διαμορφώνοντας μια συνολική πολιτική προσβασιμότητας για τα κωφά και βαρήκοα άτομα, βάσει του ν. 4488/2017, άρθ. 65 (αναγνώριση της νοηματικής ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα) και άρθ. 67 (υποχρέωση των ΜΜΕ για παροχή πλήρους πρόσβασης). Αλλά και πέρα από το γράμμα του νόμου, αναμένουμε η ΕΡΤ να επιτελέσει επί της ουσίας το κοινωνικό της καθήκον για την ισότιμη και απρόσκοπτη ενημέρωση των κωφών και βαρήκοων πολιτών.