Δελτίο Τύπου «Εορτασμός της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών 2021»

     Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει για τη διοργάνωση της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών, που συνιστά μια πολύ σημαντική γιορτή. Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών γιορτάζεται κάθε χρόνο, με διαφορετική κάθε φορά θεματική. Η θεματική της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών 2021 είναι: «Αναδεικνύουμε τις Κοινότητες Κωφών που ευημερούν».

     Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών αποτελεί δημιούργημα της WFD (WorldFederationoftheDeaf / Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών). Ειδικότερα, η WFD πραγματοποίησε το 1958 στηΡώμη το πρώτο της συνέδριο, το οποίο είχε μεγάλη συμμετοχή και πλούσια ανταλλαγή ιδεών. Το πρώτο αυτό συνέδριο έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου του 1958, οπότε και θεσπίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών.

     Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, όταν έμαθε για τη θέσπιση αυτή,θέλησε να γίνει μέρος της. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος διοργάνωσε την πρώτη γιορτή της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών το 1999 στο Ζάππειο Μέγαρο,στην Αθήνα. Και ήταν πραγματικά μια πολύ ωραία γιορτή!

     Στα επόμενα χρόνια ωστόσο επήλθε παύση του θεσμού. Ώσπου το 2016 τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος θέλησαν να αναλάβουν και πάλι δράση, να αναβιώσουν τη γιορτή, ώστε να αναδείξουμε τα δικαιώματά μας και τόσα άλλα ποικίλα θέματα. Και πράγματι, το 2016 πραγματοποιήθηκε το 1o DEAFestival στην Τεχνόπολη Αθηνών. Ήταν μια γιορτή καταπληκτική, στην οποία είχε συρρεύσει πολύς κόσμος. Έκτοτε, το DEAFestival διοργανωνόταν κάθε χρόνο:

  • το 2017 στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης,
  • το 2018 στο Πεδίον του Άρεως,
  • ενώ το 2019 αποφασίστηκε η γιορτή να «μετακομίσει» στη Θεσσαλονίκη.

     Όμως, τον επόμενο χρόνο, το 2020, εμπόδιο στη διοργάνωση της γιορτής στάθηκε η πανδημία του κορονοϊού, που ξέσπασε παγκοσμίως, οπότε είχαμε και πάλι την παύση της.

     Φέτος, παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι‘’εδώ’’, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος είχε την ιδέα να μην ακυρώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη διοργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής γιορτήςκαι πήρε την απόφαση να την υλοποιήσει… ψηφιακά, δηλαδή μέσα από καινούργια βίντεο στη νοηματική γλώσσα. Θα δείτε λοιπόν να προβάλλονται νέα βίντεο επί επτά ημέρες. Ειδικότερα, μέσα σε μία εβδομάδα θα προβληθούν επτά βίντεο στη νοηματική, ένα διαφορετικό την καθεμία ημέρα, το οποίο θα έχει και τη δική του ξεχωριστή θεματική. Στόχος μας είναι η συμμετοχή όλων στη γιορτή, η αναβάθμιση των δικαιωμάτων μας και της γλώσσας της κοινότητας των κωφών,να ενδυναμωθούμε και να έχουμε ισότητα, να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και την εξέλιξή μας.

     Ελπίζουμε να δείτε τα βίντεο, να τα απολαύσετε και να σας δώσουν δύναμη.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 «Αναγνώριση της Ιστορίας των Κωφών»

Οι κοινότητες κωφών και οι νοηματικές γλώσσες υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Σήμερα αφιερώνουμε χρόνο και χώρο για να τιμήσουμε τις ιστορίες υπερηφάνειας κωφών ανθρώπων και των κοινοτήτων μας που ευημερούν αλλά και όλους αυτούς τους ανθρώπους, κωφούς, παιδιά κωφών γονέων (CODA), φίλους και συνεργάτες που δουλεύουν μαζί για την ανάπτυξη των κοινοτήτων που υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 «Καθιέρωση του Ηγετικού Ρόλου των Κωφών»

Οι κοινότητες κωφών παγκοσμίως οργανώνονται σε αντιπροσωπευτικές οργανώσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων τους. Αυτές οι οργανώσεις χρειάζονται χρηματοδότηση, κατάλληλες υποδομές και ενδυνάμωση για να συνεχίσουν την αρχή του «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

Η ΟΜ.Κ.Ε. εκπροσωπεί το κίνημα των κωφών και βαρήκοων ατόμων στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και στους φορείς που είναι μέλος. Συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες που η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναλαμβάνει, στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις της για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των κωφών και βαρήκοων ατόμων. Παράλληλα, επιδιώκει συνεχώς τη συμμετοχή της σε ελληνικές, ευρωπαϊκές ή διεθνείς οργανώσεις, οι σκοποί των οποίων συνάδουν με τους δικούς της. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης των κινημάτων των κωφών και βαρηκόων σε ολόκληρη την Ευρώπη και διεθνώς. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μέτρων και καλών πρακτικών που δύνανται να εφαρμοστούν και στη χώρα μας προς όφελος των κωφών και βαρήκοων ατόμων.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 «Νοηματικές γλώσσες για όλους τους κωφούς μαθητές/τριες»

Η κατάκτηση της νοηματικής γλώσσας από άριστους χρήστες που λειτουργούν ως πρότυπα είναι πάρα πολύ σημαντική για τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των κωφών παιδιών. Είναι απαραίτητο να υπάρχει θεμελιώδης γνώση μιας γλώσσας για την εκμάθηση άλλων. Καθώς πολλά κωφά παιδιά γεννιούνται σε οικογένειες που δεν είναι ακόμα χρήστες της νοηματικής γλώσσας, θα πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες που παρέχουν μαθήματα και στήριξη στις οικογένειες αυτών προκειμένου να εκπαιδευτούν και να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα της χώρας τους.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίζεται ως πρώτη γλώσσα των κωφών και βαρήκοων μαθητών με τον νόμο 2817/2000. Από το 2000, σύμφωνα με τον προαναφερόμενο νόμο, αλλά και τον ν. 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αποτελεί υποχρεωτικό προσόν για την πρόσληψη νέων επαγγελματιών στην εκπαίδευση κωφών μαθητών.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 «Νοηματική, ανθρώπινο δικαίωμα»

Νοηματική, ανθρώπινο δικαίωμα! Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, εξυμνούμε τη συλλογική μας προσπάθεια – κοινότητες κωφών, κυβερνήσεις, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων- για την αναγνώριση και προώθηση των άνω των 200 διαφορετικών εθνικών νοηματικών γλωσσών παγκοσμίως. Νοηματίζουμε όλοι μαζί με στόχο να δηλώσουμε ότι οι νοηματικές γλώσσες αποτελούν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για τα κωφά άτομα και ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα γενικά!

Για την κοινότητα των κωφών-βαρήκοων της Ελλάδας η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι μία ημέρα ιστορικής σημασίας. Με τον Νόμο 4488/2017, συγκεκριμένα, στο άρθρο 65, παράγραφος 2, ορίζεται:
«Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών».

Την Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών δουλεύουμε όλοι μαζί για να στηρίξουμε και να προστατέψουμε τη γλωσσική ταυτότητα και την πολιτισμική διαφορετικότητα όλων των κωφών ατόμων και εν γένει όλων των χρηστών νοηματικών γλωσσών παγκοσμίως.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 «Διαθεματικός Χαρακτήρας Κοινοτήτων Κωφών»

Η διαθεματικότητα είναι ένα πλαίσιο για την κατανόηση του πώς οι κοινωνικές και πολιτικές ταυτότητες μπορούν να γίνουν αντιληπτές με ολιστικό τρόπο, αφού ως «ταυτότητες» δημιουργούν εμπειρίες διαχωρισμού και προνομίων. Οι ταυτότητες αυτές μπορεί να αφορούν την φυλή, το φύλο, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία και τη γλώσσα. Οι κοινότητες κωφών είναι ταυτόχρονα πολιτιστικές και γλωσσικές μειονότητες, αλλά αποτελούν παράλληλα και μέλη πληθυσμών με αναπηρία. Η διαθεματικότητα υπογραμμίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία που αναφέρει πως τα κωφά άτομα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων που ανήκουν σε γλωσσικές και πολιτισμικές μειονότητες.

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 «Κουλτούρα και τέχνη της κοινότητας κωφών»

Τα κωφά άτομα συναντιούνται συχνά μεταξύ τους για να μοιραστούν τη γλώσσα και την κουλτούρα τους. Οι συμπεριφορές, παραδόσεις, απόψεις, αρχές, ιστορία, χιούμορ και τέχνη που συναντώνται στην κοινότητα των κωφών αποτελούν την κουλτούρα της κοινότητας. Οι κοινότητες κωφών αισθάνονται υπερηφάνεια για τη γλωσσική και πολιτιστική τους ταυτότητα και τη γιορτάζουν με έργα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, σε διάφορα καλλιτεχνικά μέσα.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε περιόδους Κρίσης»

Η προηγούμενη χρονιά ανέδειξε τις νέες ανάγκες αλλά και τους νέους τρόπους εξασφάλισης της ευημερίας των κωφών ατόμων σε περιόδους κρίσης. Κάτω από συνθήκες διαφόρων μορφών κρίσεων, είτε πρόκειται για πανδημίες μεταδιδόμενων ασθενειών, κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές ή ένοπλες συγκρούσεις, τα κωφά άτομα παγκοσμίως βιώνουν γλωσσική στέρηση, κοινωνικοοικονομικές συνέπειες και διακρίσεις λόγω της κώφωσης τους (audism). Σήμερα, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη σημασία της προστασίας και διατήρησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των κωφών ατόμων κατά τη διάρκεια όλων αυτών των διαφορετικών, πολλαπλών και ταυτόχρονων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε.