Faqs

Ιστορία της Νεολαίας

1996 – 2000

Η πρώτη Επιτροπή Νεολαίας της ΟΜ.Κ.Ε. ιδρύθηκε το 1996 και σε αυτό το χρονικό διάστημα διοργάνωσε διάφορες δράσεις και δραστηριότητες, όπως το Ελεύθερο Κάμπινγκ, έχοντας παράλληλα και συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις Νεολαίας Κωφών.

Πρόεδρος: Γιώργος Πρόμπονας
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Δαγρές
Γραμματέας: Ιωάννης Γιάλλουρος
Σύμβουλοι: Θεόδωρος Ντέλλης, Γιώργος Γκιντίκας
Mε μερικές ανασυνθέσεις: Γιώργος Μαρωπάκης, Λευτέρης Μηνάς, Τάκης Μέλλιος, Αρτεμησία Παντελάκη

2001 – 2006

Όλο αυτό το διάστημα δεν πραγματοποιήθηκαν δράσεις καθώς η Επιτροπή Νεολαίας της ΟΜ.Κ.Ε. έκανε παύση της λειτουργίας της.

2006 – 2008

Το 2006 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση Νεολαίας Κωφών όπου συγκεντρώθηκαν νεαροί Κωφοί από όλη την Ελλάδα όπου εκλέχτηκε νέα Επιτροπή λειτουργώντας έως το 2008. Σε αυτό το διάστημα τέθηκαν οι βάσεις για την ομαλή της λειτουργιά, διοργανώθηκαν εκδρομές, ομιλίες και διάφορες ακόμα δράσεις.

Πρόεδρος: Γαρυφαλλία Σπύρου
Αντιπρόεδρος: Άννα Γαιτανή
Γραμματέας: Ευανθία Πλαχούρα
Ταμίας: Θεοδώρα Μοιρασγέντη
Σύμβουλοι: Παναγιώτης Κατσιπίδης, Γιάννης Ζυμβραγουδάκης

2008 – 2010

Με το πέρας της θητείας, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέας Επιτροπής Νεολαίας η οποία διοργάνωσε διάφορες δράσεις όπως είναι η Καλλιτεχνική Έκθεση Κωφών, το Πανελλήνιο Κάμπινγκ Νεολαίας Κωφών, ομιλίες αλλά και συμμετοχές σε Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Διοργανώσεις Νεολαίας Κωφών.

Πρόεδρος: Αλεξάνδρα Κωτσάκη
Αντιπρόεδρος: Γιώργος Κολπονδίνος
Γραμματέας: Όλγα Δαλέκου
Ταμίας: Θεοφανή Κολτσακίδου
Σύμβουλος: Θεοδώρα Μοιρασγεντή

2010 – 2011

Πραγματοποιήθηκε Γενικό Συμβούλιο για τον ετήσιο απολογισμό οικονομικών και δραστηριοτήτων. Επίσης, οι εκλογές για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω μη επαρκών υποψηφίων, πήρε παράταση για το επόμενο έτος με νέες προσθήκες δυο μελών μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας. Πραγματοποιήθηκαν Ομιλίες, Σεμινάρια, Συναυλία στην Νοηματική Γλωσσά καθώς και συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια γεγονότα.

Πρόεδρος: Αλεξάνδρα Κωτσάκη
Αντιπρόεδρος: Χρυσάνθη Περπερίδου
Γραμματέας: Όλγα Δαλέκου
Ταμίας: Αδαμαντία Κανάγια
Σύμβουλος: Γιώργος Κολπονδίνος

Η ομιλία σε κείμενο

Πατήστε εδώ

Γεια σας φίλες και φίλοι κωφοί βαρήκοοι κι όλοι όσοι χρησιμοποιείτε νοηματική διερμηνείς γονείς που ξέρουν νοηματική, που έχουν παιδιά κωφών.
Σας ανακοινώνουμε ότι η ΟΜΚΕ άρχισε μεγάλο αγώνα για την αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ). Τι ακριβώς εννοούμε; Όλα αναφέρονται στην σχετική ιστοσελίδα της ΟΜΚΕ. Εδώ θα σας παραθέσουμε κάποια παραδείγματα.
Πρώτον, η ΕΝΓ να είναι ισότιμη με την Ελληνική Γλώσσα. Δεύτερον, θέλουμε ο καθένας να μπορεί να χρησιμοποιεί την ΕΝΓ χωρίς αποκλεισμό, χωρίς διάκριση, χωρίς καταπίεση. Θέλουμε ο καθένας να μπορεί να μαθαίνει την ΕΝΓ με στόχο την πλήρη ένταξή του στην κοινωνία. Θέλουμε χωρίς εμπόδια πλήρης πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα κοινωνικά, στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Θέλουμε την αναγνώριση των κωφών και βαρήκοων σε όλη την Ελλάδα να έχουν δίγλωσση εκπαίδευση, στην ΕΝΓ και στην Ελληνική Γλώσσα, και στις δυο γλώσσες. Ακόμη θέλουμε προώθηση κι ενίσχυση υπηρεσιών που αφορούν την ΕΝΓ όπως το Πρόγραμμα Διερμηνείας ΕΝΓ κι άλλα. Θέλουμε ακόμη την αναγνώριση και υποστήριξη των διερμηνέων ΕΝΓ. Ακόμη θέλουμε την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος με σκοπό την έρευνα και διδασκαλία της ΕΝΓ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τμήματα πανεπιστημίων που μαθαίνεις τη διδασκαλία της Αγγλικής της Γαλλικής της Γερμανικής αλλά και της Ελληνικής Γλώσσας. Αλλά δεν υπάρχει καν τμήμα για τη διδασκαλία της ΕΝΓ. Για όλα αυτά, η ΟΜΚΕ διεκδικεί από την Βουλή των Ελλήνων να ψηφιστεί νέο άρθρο στο Σύνταγμα της Ελλάδας που θα αναφέρει: «Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την Ελληνική Γλώσσα. Η Πολιτεία υποχρεούται να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των Κωφών και Βαρήκοων πολιτών». Αυτή η διακήρυξη της ΟΜΚΕ ανακοινώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής τη Πέμπτη 12/12/2013. Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Ο αγώνας μας άρχισε. Ελάτε, διαδώστε το νέο στους φίλους και συγγενείς σας. Πείτε τους να υπογράψουν τη διακήρυξη με έναν από τους δυο τρόπους: (1) στα έγγραφα συλλογής υπογραφών που υπάρχουν στα Σωματεία και στην ΟΜΚΕ, (2) μέσω της ιστοσελίδας που περιέχει τη διακήρυξη, τον σχετικό σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας. Ελπίζουμε ότι θα υποστηρίξετε το αίτημά μας, το χρόνιο αίτημα όλων των κωφών, των γονέων και των ακουόντων που χρησιμοποιούν ΕΝΓ αλλά και των βαρήκοων που θέλουν να τη μάθουν για να έχουν όλοι επικοινωνία με όλον τον κόσμο.

Ελπίζουμε στη στήριξή σας. Ευχαριστώ εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου.
Γεια σας.

Καλαμάτα

Η ομιλία του Προέδρου σε κείμενο

Πατήστε εδώ

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος σήμερα με την ευκαιρία του εορτασμού της 3ης Δεκεμβρίου συγκεντρωθήκαμε εδώ. Όμως δεν αγωνιζόμαστε μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα. Η απόφαση για την συγκέντρωση ήταν ξαφνική. Ο λόγος ήταν ότι τη Δευτέρα που έγινε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΚ είχαμε ζητήσει την ίδρυση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Κωφών κάτι παρόμοιο με τα ΚΕΠ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς όμως η πρόσβαση σε αυτά είναι μηδαμινή! Η απουσία προσωπικού που γνωρίζει την ΕΝΓ και η αναγκαστική αεροπορική μετάβαση διερμηνέα σε πόλεις που δεν υπάρχουν διερμηνείς καθιστά την υπηρεσία μη προσβάσιμη. Κυρίως όταν επρόκειτο για κάτι άμεσο.
Η ΟΜΚΕ πριν περίπου 11 μήνες ζήτησε τη δημιουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Κωφών. Από τότε το θέμα ολοένα αναβαλλόταν. Αυτό το θέμα είναι σοβαρό. Ο ρόλος του ΕΙΚ είναι να εξυπηρετεί τους κωφούς. Είναι ο σκοπός του. Έτσι, δεν τίθετο σε καμία συζήτηση το θέμα μέχρι την Δευτέρα οπότε κι αγανακτίσαμε με την συνεχιζόμενη αναβολή συζήτησης του θέματος.

Χθες, Τρίτη τα μέλη της Ε.Γ. ενημερώθηκαν ότι τα θέματα στο ΕΙΚ παραμένουν τα ίδια και τα ίδια. Έτσι αποφασίσαμε την άμεση κινητοποίησή μας για σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας επειδή είναι το Υπουργείο που επιβλέπει το ΕΙΚ. Διότι μπορεί να βλέπαμε εμείς τη συνεχιζόμενη αναβολή του θέματος και το ΕΙΚ να έλεγε ότι όλα πάνε καλά.
Όταν προσήλθαμε το πρωί στις 10:45 ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Κο Βρούτση και τον Υφυπουργό Εργασίας Κο Κεγκέρογλου, ο οποίος τελικά δέχτηκε να μας συναντήσει. Ο Υπουργός απουσιάζει πάλι σε κινητοποίηση, εμείς κανένα πρόβλημα εδώ είμαστε. Αν θυμάστε πέρσι στις 29 Οκτωβρίου 2014 που είχε γίνει η κινητοποίηση της ΕΣΑμεΑ ο Υπουργός Εργασίας πάλι ήταν απών.

Συζητήσαμε λοιπόν με τον Υφυπουργό Εργασίας τρια θέματα:
1ον: Το επίδομα κώφωσης, το οποίο χορηγείται ως τα 25 έτη και μετά τα 65 έτη. Το οποίο είναι παράλογο αφού εμείς έχουμε μη αναστρέψιμη αναπηρία και δεν γίνεται να γίνουμε ακουόντες. Πριν ένα χρόνο, η ΟΜΚΕ είχε υποβάλει έγγραφη πρόταση και η απάντηση που λαμβάναμε ήταν του ύφους “να το δούμε, να το δούμε”. Τελικά σήμερα ο ίδιος ο Υφυπουργός μας απάντησε κι εμείς σας ενημερώνουμε: Δεσμεύτηκε για λύση μέχρι το Πάσχα στο αίτημά μας για επίδομα κώφωσης εφόρου ζωής, είτε είναι άνεργος είτε είναι εργαζόμενος.
2ον: Για το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, ενημερώσαμε για την κατάσταση και την εικόνα που αναπτύχθηκε ότι το ΕΙΚ δεν βοηθά τους κωφούς. Πράττει το αντίθετο! Βοηθά τους ακουόντες και οι κωφοί είναι στην γωνία. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρέμβει ο ίδιος ώστε να αναβαθμιστεί το ΕΙΚ και να εκτελεί έργο και υπηρεσίες για τους κωφούς.
3ον: Σχετικά με τα ΚΕΠΑ, θέσαμε στον Υφυπουργό κάποιες συμπεριφορές. Εμείς ως κωφοί προσκομίζουμε τα απαραίτητα χαρτιά όπως το ακουόγραμμα. Μας ρωτάνε “Μιλάς;” Νιώθουμε κάποια διάκριση και ρατσισμό εις βάρος μας. Εφόσον εμείς παρουσιάζουμε ακουόγραμμα, πρέπει αυτοί να γράφουν τα πιστοποιητικά ότι είμαστε κωφοί και τελειώνει η υπόθεση. Δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι παραπάνω. Την Δευτέρα 8/12 ώρα 10:30πμ η ΟΜΚΕ θα έχει συνάντηση με τον Κο Πατσούρη, Υποδιοικητή του ΙΚΑ και υπεύθυνο για τα ΚΕΠΑ με στόχο να δοθεί λύση στα προβλήματά μας. Ο Υφυπουργός ζήτησε να τον ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της συνάντησης ώστε αν δεν γίνει κάτι τότε να παρέμβει ο ίδιος.

Εδώ ήρθαμε και δείξαμε την παρουσία μας. Ο Υπουργός ήταν κάπου αλλού. Όμως ο Υφυπουργός μας έκανε δεκτούς και τον ενημερώσαμε ότι η συγκέντρωση δεν έγινε μόνο στην Αθήνα αλλά επίσης και στην Θεσσαλονίκη, στη Κρήτη, στη Καλαμάτα και στη Πάτρα.
Έχουμε αγανακτίσει με ορισμένα πράγματα όπως οι επιπτώσεις της κρίσης, τα ΚΕΠΑ στα οποία μάλιστα πληρώνουμε παράβολα 46 ευρώ για λάθος δικό τους ενώ εμείς προσκομίζουμε σωστά τα χαρτιά μας. Δείχνουμε το μήνυμά μας ότι αν δεν κάνουν κάτι, εμείς θα έρθουμε πάλι και θα κάνουμε πιο μαζική συγκέντρωση. Μας είπε για λύση. Μας έδωσε δέσμευση. Θα το δούμε. Θα περιμένουμε και το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Κο Πατσούρη.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς τον καθένα που προσήλθατε και συμμετείχατε στην κινητοποίηση. Να ξέρετε, όσοι έχετε κάποιο πρόβλημα στον χώρο της εκπαίδευσης, στα Πανεπιστήμια, με τα ΚΕΠΑ, στην εργασία κι οπουδήποτε αλλού, να ενημερώνετε την ΟΜΚΕ. Αν δεν μιλάτε πως θα ακουστείτε; Φωνάξτε. Η ΟΜΚΕ είναι η φωνή σας. Θέλουμε να μας ενοχλήσετε, να μας ζητάτε, να μας μιλάτε. Ακόμα κι αν είναι κάτι που απαιτεί νομικό, εμείς δεν είμαστε δικηγόροι αλλά έχουμε νομικό σύμβουλο και μπορούμε τα θέματά σας να τα δώσουμε στον νομκό μας σύμβουλο για απάντηση. Σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό, μπορούμε να κάνουμε συνάντηση και να παρέμβουμε δυναμικά. Το ΚΕΠΑ μας ενδιαφέρει όλους. Οι γιατροί μας συμπεριφέρονται με διακρίσεις. Φέτος το 2014 που η ΟΜΚΕ έκοψε την πρωτοχρονιάτική της πίτα ανακοίνωσα ότι το επίδομα κώφωσης το κόβουν στα 25 και το ξαναδίνουν στα 65. Αυτό επειδή είμαστε ακουόντες. Από εκεί ξεκίνησαν να αλλάζουν. Δεν γίνονται οι αλλαγές εύκολα από τη μια στην άλλη μέρα. Χρόνια έχουν συνηθίσει σε σταθερές καταστάσεις και σιγά σιγά αλλάζουν. Προσπαθούμε!

Η επιτυχία σήμερα όλων μας είναι οι δεσμεύσεις του Υφυπουργού. Στη συνάντηση δεν συμμετείχα μόνος μου, ήταν μαζί μου ο Α’ Ταμίας Ιωσήφ Σταυρακάκης και ο Ταμίας και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας Κωνσταντίνος Νάκος. Ο λόγος που συμμετείχε εκπρόσωπος από τη Νεολαία στη συνάντηση ήταν ότι ήθελα να τους δείξω ότι οι νέοι και νέες αδικούνται πάρα πολύ και κυρίως με το επίδομα της κώφωσης που κόβεται στα 25 τους έτη.
Ευχαριστώ πολύ όλους, ευχαριστώ και όλους τους κωφούς που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στη Καλαμάτα και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Να είστε όλοι καλά!

Καλές γιορτές και σας περιμένουμε στις 11 Ιανουαρίου 2015 που θα κόψει η ΟΜΚΕ τη πρωτοχρονιάτικη πίτα στο ξενοδοχείο NOVOTEL.

Η ομιλία σε κείμενο

Πατήστε εδώ

Ελένη Κέμμου: Εύχομαι χρόνια πολλά καλή χρονιά με αγώνες και δημιουργικότητα. Θα ήθελα να προσέλθει στο βήμα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας να απευθύνει λόγο.

Γιάννης Γιάλλουρος: Καλημέρα σε όλους! Καλή χρονιά σε όλους! Αγαπητοί εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων, Κυβέρνησης, Ομοσπονδιών, Περιφέρειας Αττικής, Συλλόγων Κωφών, συλλόγου δασκάλων ΕΝΓ, συλλόγου διερμηνέων ΕΝΓ κι όλους τους υπόλοιπους πολλούς που βρίσκονται εδώ, σας καλωσορίζω!

Βλέπω την αίθουσα αποπνικτικά γεμάτη! Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη. Ενότητα! Είμαστε όλοι ενωμένοι και δυνατοί.
Είναι και εκείνοι που δεν βρίσκονται μαζί μας εδώ είτε λόγω ασθένειας είτε δεν μπορούν να έρθουν και μερικοί έχουν φύγει και δυστυχώς δεν ζουν και δεν είναι κοντά μας αλλά τους θυμόμαστε πάντοτε.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνομαστε εδώ για να ιδωθούμε και να πούμε τις ευχές μας. Όμως δεν ειναι μόνο αυτό. Ειναι περισσότερο η δύναμη μας να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί όσα προβλήματα κι αν μας βασανίζουν. Αλλά εμείς είμαστε εδώ κι επιμένουμε κάθε χρόνο να μαζευόμαστε εδώ!

Το 2014 ήταν ένα πετυχημένο έτος. Είχαμε αρκετές επιτυχίες αλλά κι αρκετές ατυχίες.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τις ατυχίες. Τότε που λειτουργούσε η ΕΡΤ είχαμε την σημαντική για όλους μας μετάφραση του μιας ώρας διαρκείας κεντρικού δελτίου ειδήσεων στην ελληνική νοηματική γλώσσα που μετέδιδε το στις 9 το βράδυ, σε παράλληλη σύνδεση από το κανάλι της ΕΡΤ HD. Όλοι μας απολαμβάναμε την ενημέρωση. Κανονικά θα έπρεπε να είναι 24ωρη αλλά αυτή η μια ώρα έστω ήταν πολύ ευχάριστη για εμάς. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, στείλαμε επιστολές και συναντήσαμε την ηγεσία της Δημόσιας Τηλεόρασης και της ΝΕΡΙΤ αλλά είχαμε την ατυχία να αλλάξει τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο. Κάθε φορά που άλλαζε η διοίκηση, ξεκινούσαμε από την αρχή. Ακόμα και σήμερα που υπάρχει το δίλεπτο δελτίο στη νοηματική γλώσσα στις 4 παρά κάτι λίγα λεπτά, η έλλειψη αυτή είναι τραγική και καταπατούνται τα δικαιώματά μας. Νιώθουμε ότι δεν είμαστε ισότιμοι όσον αφορά την ενημέρωση. Εν τέλει ήμασταν ισότιμοι πολίτες μόνο για το ανταποδοτικό τέλος!!! Και δεν το αποδεχόμαστε! Γιατί είμαστε Έλληνες πολίτες. Και βεβαίως δεν αναφέρω τίποτε για τις ελληνικές ταινίες κι εκπομπές που δεν έχουν μετάφραση στη νοηματική κι ούτε καν υπότιτλους για τους βαρήκοους. Είναι εκ των ουκ άνευ αυτή η κατάσταση όλη και δεν υπάρχει πλέον υπομονή! Αγανακτούμε και μόνο με τη προσβολή που μας κάνουν ως Έλληνες πολίτες!

Άλλη σημαντική ατυχία είναι η ξαφνική πολιτική εξέλιξη λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών στις 25 Ιανουαρίου. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία από τη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία η Ομοσπονδία μας είχε προβλέψει και ξεκίνησε τον Δεκέμβρη 2013 στο Μέγαρο Μουσικής την καμπάνια για την αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Χάσαμε μεγάλη ευκαιρία! Η Ομοσπονδία μας έκανε μια επιπλέον προσπάθεια για το θέμα αυτό. Με την ευκαιρία που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο 2014 η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών με παρόντες εκπροσώπους από τις διοικήσεις των Εθνικών Ομοσπονδιών από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών, Κο Κόλιν Άλεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών, Κο Μάρκου Γιόκινεν, όλοι ενέκριναν και υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών σύμφωνα με την οποία γίνεται σύσταση προς την Βουλή και τα πολιτικά κόμματα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την Συνταγματική Αναγνώριση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Η διάλυση της Βουλής στις 31 Δεκεμβρίου και η προκήρυξη εκλογών στις 25 Γενάρη απομάκρυναν την Συνταγματική Αναθεώρηση για αρκετά χρόνια. Αλλά εμείς είμαστε εδώ κι επιμένουμε. Φίλες και φίλοι, έχουμε ακόμα ωραίους και δυνατούς αγώνες να κάνουμε κι εδώ θα είμαστε!

Πάμε τώρα στους θετικούς πόλους της πορείας μας μέσα στο 2014. Εξασφαλίσαμε πρώτα από όλα την χρηματοδότηση του Προγράμματος Διερμηνείας για τα έτη 2014 και 2015 και θα λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς διακοπή. Η πικρία που μας άφησε το κλείσιμο του Προγράμματος το 2012 ήταν δυσάρεστη με τραγικά αποτελέσματα αφού υπήρχει σοβαρή έλλειψη σε σοβαρά θέματα όπως δικαστήρια, αστυνομία, ιατρικά κλπ. Παλέψαμε και καταφέραμε να λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς διακοπή! Η έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εργασίας με το ποσό των 150.000 ευρώ ήταν μεγάλη επιτυχία μας. Το Υπουργείο κατανόησε επιτέλους τις ανάγκες μας στην επικοινωνία και μας στήριξε.

Ένα άλλο μεγάλο θετικό σημείο είναι η μάχη που δώσαμε μαζί με την ΕΣΑμεΑ για την χορήγηση του επιδόματος βαριάς αναπηρίας στους κωφούς με ποσοστό αναπηρίας 67%. Πολλοί ήθελαν να μας επιβάλλον και μια δεύτερη αναπηρία για να πάρουμε το επίδομα. Εμείς δεν το δεχόμασταν. Καταφέραμε να πάρουμε το επίδομα γιατί είναι δικαίωμά μας. Καταφέραμε να δώσουμε πίσω στους κωφούς κάποια δικαιώματα που μας είχαν κατακλέψει και καταστρατηγήσει χρόνια πολλά πριν. Αν και τώρα υπάρχουν ορισμένοι έξυπνοι που ξέρουν καλύτερα τον νόμο και αρνούνται να δώσουν το επίδομα αυτό σε κωφούς που πληρούν τις προϋποθέσεις επειδή η κώφωση δεν είναι αναπηρία, το φαινόμενο αυτό θα εξαλειφθεί σίγουρα σύντομα γιατί έχουμε δράσει άμεσα με την στήριξη της ΕΣΑμεΑ και την άμεση ενέργεια της πρώην Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας Κας Μπέκου προς τη Διεύθυνση Αναπηρίας του Υπουργείου Εργασίας για την συμμόρφωση των αρμόδιων υπηρεσιών στην νομοθεσία. Έχει βγει από την φαντασία τους ότι η κώφωση δεν είναι μέσα στις αναπηρίες. Όπως σας είπα πριν, έχουμε ακόμα πολλές κι όμορφες μάχες να δώσουμε.

Ένας από τους πυλώνες της καθημερινής μας ζωής είναι η ενημέρωση, η ψυχαγωγία και η πολιτιστική γνώση μέσα από την τηλεόραση. Δυστυχώς η πρόσβαση είναι μηδαμινή άντε το πολύ 0,5%!!! Μερικά κανάλια προσπαθούν και βάζουν υπότιτλους, μερικά κανάλια βγάζουν στο ίντερνετ το δελτίο ειδήσεων με νοηματική, όπως ο Alpha. Τα περισσότερα δεν βάζουν υπότιτλους ούτε παράθυρο με μετάφραση στη νοηματική. Με αποτέλεσμα να μένουν οι κωφοί και βαρήκοοι στη γωνία του αποκλεισμού. Είναι αδύνατον να συμβαίνει αυτό από την στιγμή που είμαστε όλοι μας ισότιμοι πολίτες. Όμως, είναι αδιανόητο να συμβαίνει αυτό και στα συνδρομητικά κανάλια NOVA και OTETV τα οποία πληρώνουμε. Έχει εκπομπές κι αθλητικά χωρίς υπότιτλους χωρίς διερμηνεία στη νοηματική. Εμείς πληρώνουμε. Δεν γίνεται αυτή η διάκριση. Απαγορεύεται μάλιστα από το Σύνταγμα! Μετά από ενέργειες της Ομοσπονδίας μας, πετύχαμε την συνεργασία με αυτές τις δυο εταιρίες ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα και να γίνουν προσβάσιμα με υπότιτλους. Θα συνεργαστούμε και με τις δυο και θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο 2015. Όλα θέλουν συστηματική εργασία και υπομονή.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και μέχρι σήμερα, όλοι μας είμαστε Κωφοί μέχρι τα 18 μας ή τα 25 μας αν σπουδάζουμε και μετά τα 65 μας χρόνια. Διότι σε αυτές τις ηλικίες μας αναγνωρίζει ως κωφούς η πολιτεία και μας χορηγεί το προνοιακό επίδομα. Δεν είναι αποδεκτό καθόλου αυτό εκ μέρους μας. Αυτή η κατάφωρη διάκριση κι εξύψωση της αδικίας εις βάρος μας πρέπει επιτέλους να πάψει να υφίσταται. Είμαστε Κωφοί για όλη μας τη ζωή και είναι ως γνωστόν μη αναστρέψιμη κατάσταση. Ακόμη και μεταξύ 25 ως 65 ετών. Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε το 2013, υποβάλλαμε επίσημο αίτημα στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όπου υπάγεται η Πρόνοια και περιμένουμε την πολιτεία να κάνει αυτό που πρέπει. Το αυτονόητο. Να χορηγείται το επίδομα εφ’ όρου ζωής στους κωφούς με ποσοστό αναπηρίας 67% κι άνω, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι. Μετά από συντονισμένη στρατηγική εργασία επί ένα χρόνο, καταφέραμε και πήραμε την δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας για την υλοποίηση του αιτήματός μας μέχρι το Πάσχα φέτος. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις, θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα αυτό.

Ένα τελευταίο που θα ήθελα να πω είναι η επιτυχία της συνεργασίας της Ομοσπονδίας μας με την ΕΣΑμεΑ για την υλοποίηση ενός προγράμματος για την εξ αποστάσεως διερμηνεία νοηματικής. Τον Δεκέμβριο 2014 υπογράφηκε η σχετική πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να προχωρήσει η προκήρυξη της ανάδειξης του αναδόχου-εργολάβου για το έργο που θα δώσει μεγάλη χαρά σε όλους μας αφού έτσι πέφτουν τα σύνορα! Θα υπάρχει ένα κέντρο που θα εργάζονται οι διερμηνείς νοηματικής και οι κωφοί θα μπορούν να καλούν σε αυτό μέσα από τα smartphones, τις ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές επικοινωνίας. Αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά για όσους διαμένουν στην επαρχία και θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2015, φέτος δηλαδή. Η υπόσχεση που σας είχαμε δώσει για την λειτουργία υπηρεσίας Video Relay Services στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα! Θα υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΣΑμεΑ για την σημαντική της στήριξη σε πολλά θέματα που απασχολούν τους κωφούς και βαρήκοους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας, καλώ τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων μέσω των εκπροσώπων τους που βρίσκονται παρόντες εδώ μέσα στην αίθουσα αλλά και με επιστολή που θα σταλεί την Δευτέρα: πρώτον, να σεβαστούν το δικαίωμά μας στη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα και, δεύτερον, να μας φερθούν αξιοπρεπώς. Θέλουμε να υπάρχει μετάφραση στη νοηματική και με υπότιτλους των βίντεο που αναρτώνται σε όλες τις ιστοσελίδες πολιτικών κομμάτων, όλων των υποψηφίων καθώς επίσης και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Άλλωστε αυτά απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ που κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με τον νόμο 4074 τον Απρίλιο του 2012. Καλούμε τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών και τα πολιτικά κόμματα να τα εφαρμόσουν στο έπακρο και χωρίς καθυστερήσεις.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ανακοινώσω τις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου που θα γίνουν την Κυριακή 15 Μαρτίου. Πέρασαν τρία χρόνια που μας τιμήσατε με την ψήφο σας και ελπίζουμε να ικανοποιήσαμε τις προσδοκίες σας. Καταφέραμε κάποια πράγματα και έχουμε την ευθύνη να τηρηθεί αυτή η συνέχεια και στο νέο Γενικό Συμβούλιο και να πάμε προς τα ψηλά!

Εύχομαι εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, ενότητα και δύναμη σε όλους!
Να είστε όλοι καλά! Γεια σας!

Ομιλία Προέδρου ΟΜ.Κ.Ε. και Maucere - κείμενο

Πατήστε εδώ

Γιάννης Γιάλλουρος: Γεια σε όλους τους κωφούς και βαρήκοους. Είμαι εδώ στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης όπου είχαμε την παράσταση του διάσημου John Maucere (Τζών Μάουσερε) που ήρθε από το Λος Άντζελες της Αμερικής. Η ΟΜΚΕ διοργάνωσε την παράσταση σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κωφών – Βαρήκοων Πεύκης και ήταν πολύ επιτυχημένη με την συμμετοχή πολλών παιδιών που γέμισαν όλη την αίθουσα! Τώρα σας παρουσιάζω τον διάσημο John Maucere και τον καλωσορίζω στην Ελλάδα!

John Maucere: Ευχαριστώ πολύ! Θέλω να εκφράσω σε όλους τους Έλληνες, στην Ομοσπονδία Κωφών και τον Πρόεδρό της και σε όλους που παραβρέθηκαν εδώ ευχαριστίες για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να έρθω εδώ. Συγκινήθηκα πολύ όταν είδα περίπου 150 κωφά παιδιά και ένιωσα μεγάλη χαρά γιατί είναι το μέλλον μας, είναι το φυτώριο που θα μεγαλώσει στο μέλλον και είναι πολύ σημαντικό! Σας ευχαριστώ και πάλι.

Σχετικά με την ταινία «No ordinary hero», είναι γνωστό ότι όλοι οι κωφοί, ακόμα κι εγώ, παλεύουμε και διεκδικούμε. Έχουμε υπομείνει πολλά και πολλές φορές. Αλλά μέσα μας όμως έχουμε την ψυχή που μας σπρώχνει μπρος τα εμπρός στην διεκδίκηση. Αν και πολλές φορές ζήτησα την συνδρομή των ακουόντων όλοι τους απαντούσαν καταφατικά και θετικά αλλά ποτέ δεν έκαναν πράξη τα λόγια τους. Βέβαια, υπάρχουν τομείς όπου οι διεκδικήσεις μας απέφεραν αποτελέσματα.
Στην συγκεκριμένη ταινία έχουμε τον SuperDeafy, που μπορούν να τον παρακολουθήσουν οι ακούοντες, οι κωφοί και οι βαρήκοοι. Δίνει ένα μήνυμα πως οι κωφοί μπορούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και μάλιστα αποτελεσματικά. Αυτό λαμβάνουν οι ακούοντες και θυμούνται πως έκαναν κάποτε κι αυτοί διεκδικήσεις κι άρα έχουμε κοινά. Αυτό γίνεται βέβαια όχι με απευθείας τρόπο προς εσάς όλους αλλά με τον έναν και με τον άλλον μαζεύονται σιγά σιγά όλοι οι άνθρωποι. Δείχνει επίσης πως τον αγώνα σας να τον κάνετε θετικό, πως το αρνητικό να το μετατρέψετε σε θετικό αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι η διάδοση του μηνύματος θα βρει ανταπόκριση και θα πραγματοποιηθούν νέες ταινίες, γιατί η δύναμη των ΜΜΕ είναι τεράστια. Έτσι, οι ακούοντες, οι κωφοί και οι βαρήκοοι θα βρουν το έρισμα και θα έχουν κοινούς αγώνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Θα ήθελα για μια φορά ακόμη να σας ευχαριστήσω!

Γιάννης Γιάλλουρος: Έχω την άποψη ότι η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος θα μπορούσε να ζητήσει από εσάς την ταινία για να την διαδώσουμε σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους κωφούς για να μας δώσει δύναμη να κτίσουμε τους επόμενους αγώνες μας για την ανάπτυξη. Αυτό θέλουμε, την δύναμη για να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε ώστε να πέσουν τα οχυρά.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΕΠΑ

1. Εφαρμογή Πιστοποίησης Χρηστών για Αίτημα ΚΕΠΑ

Η ηλεκτρονική υπηρεσία πιστοποίησης είναι προσβάσιμη από τη διεύθυνση https://apps.ika.gr/eKEPA

Μέσω της εφαρμογής αυτής αποκτώντας λογαριασμό χρήστη οι πολίτες έχουν την δυνατότητα:

• Να Υποβάλλουν Αίτημα Αξιολόγησης για Πιστοποίηση Αναπηρίας για ΑΥΕ και ΒΥΕ

• Να παρακολουθούν την πορεία του αιτήματος τους που έχουν ήδη καταθέσει στο
ΚΕΠΑ

• Να ενημερώνονται για την Ημερομηνία εξέτασης τους από την αρμόδια Υγειονομική
Επιτροπή

• Να ενημερώνονται για το Αποτέλεσμα Γνωστοποίησης Αναπηρίας

• Να δίνουν εντολή κοινοποίησης του Αποτέλεσματος Γνωστοποίησης Αναπηρίας στον φορέα επιλογής τους .

Λογαριασμό μπορούν να αποκτήσουν και άτομα που δεν επιθυμούν να εξεταστούν τα ίδια από το ΚΕ.Π.Α., αλλά επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση εξέτασης για τον/την σύζυγο και/ή τα ανήλικα τέκνα τους.

Η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα εγγραφής με τρεις τρόπους

• Ασφαλισμένοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές εφαρμογές ΙΚΑ ΕΤΑΜ

• Πολίτες οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς της ΓΓΠΣ (taxisnet)

• Πολίτες οι οποίοι δεν διαθέτουν κωδικούς της ΓΓΠΣ (taxisnet)ή ΙΚΑ ΕΤΑΜ

1.1 Ασφαλισμένοι ΙΚΑ που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στις εφαρμογές ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να συνδεθούν απευθείας στην εφαρμογή με τους κωδικούς που διαθέτουν για τις άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αν δεν διαθέτουν κωδικούς, μπορούν να πιστοποιηθούν μέσω της ιστοσελίδας:
http://www.ika.gr/gr/infopages/asfaccount/asfreg.cfm

Σε περίπτωση που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αν ήδη είστε απογεγραμμένοι στα ΚΕΠΑ και υπάρχει ΑΜ ΚΕΠΑ (είχατε καταθέσει, αίτηση στο παρελθόν για να εξεταστείτε από τις υγειονομικές επιτροπές αναπηρίας), δεν χρειάζεται κανένα άλλο βήμα για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή. To Όνομα Χρήστη, το Συνθηματικό και ο Κλειδάριθμος του χρήστη παραμένουν ίδια με εκείνα του λογαριασμού ΙΚΑ.

Αν, όμως, δεν έχετε ποτέ υποβάλει αίτημα για εξέταση από Υγ.Επιτροπή ΚΕΠΑ στο παρελθόν, θα πρέπει πρώτα να δηλώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία, μέσω της επιλογής «Χρήστες ΙΚΑ – Μη Απογεγραμμένοι ΚΕΠΑ»

Στη συνέχεια το σύστημα θα αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τα μητρώα του ΙΚΑ ώστε να προσυμπληρώσει μέρος των πεδίων στη φόρμα εγγραφής. Πατώντας το εικονίδιο της δισκέτας (Αποθήκευση) πάνω αριστερά στη γραμμή εργαλείων της φόρμας, τα πεδία θα ελεγχθούν ως προς την ορθότητα και την εγκυρότητά τους. Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το αίτημα θα αποθηκευτεί και ο χρήστης θα ενεργοποιηθεί απευθείας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει δυνατότητα εισόδου στην κυρίως εφαρμογή Αιτήματος Πιστοποίησης. To Όνομα Χρήστη, το Συνθηματικό και ο Κλειδάριθμος του χρήστη παραμένουν ίδια με εκείνα του λογαριασμού ΙΚΑ.

Και στις δυο περιπτώσεις (είτε καταφεύγει ο χρήστης πρώτη φορά στις υπηρεσίες του ΚΕ.Π.Α., είτε έχει καταθέσει αιτήσεις και παλαιότερα), μπορεί να προσθέσει τον/την σύζυγό του και/ή τα ανήλικα τέκνα του στον λογαριασμό, μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται στο κεφάλαιο 1.4 αυτού του εγχειριδίου.

1.2 Νέοι Χρήστες με Κωδικούς ΓΓΠΣ

1.2 kepa

1.2.1 Εγγραφή Χρήστη ΓΓΠΣ

Εάν ο προς απογραφή χρήστης διαθέτει ήδη κωδικούς ΓΓΠΣ (taxisnet), θα πρέπει να επιλέξει από το μενού ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ > Εγγραφή Χρήστη ΓΓΠΣ. Το σύστημα θα τον ανακατευθύνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ όπου και θα πρέπει να εισάγει τα στοιχεία του προς πιστοποίηση.

Στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην κυρίως φόρμα εγγραφής όπου κάποια πεδία θα είναι ήδη προσυμπληρωμένα. Αν ο χρήστης είναι ήδη απογεγραμμένος στο ΚΕΠΑ (δηλαδή έχει καταθέσει παλιότερα αίτημα μέσω Υποκαταστήματος), οφείλει να συμπληρώσει τον Αριθμό Μητρώου ΚΕΠΑ που διαθέτει και να δηλώσει στο σχετικό πεδίο πως θα εξεταστεί ο ίδιος. Αν δεν είναι απογεγραμμένος στο ΚΕ.Π.Α. αλλά επιθυμεί να καταθέσει αίτηση και να εξεταστεί ο ίδιος, συμπληρώνει την ένδειξη «Θα εξεταστώ ο ίδιος» και αφήνει το πεδίο του Αριθμού Μητρώου ΚΕ.Π.Α.

Πατώντας το εικονίδιο της δισκέτας (Αποθήκευση) πάνω αριστερά στη γραμμή εργαλείων της φόρμας, τα πεδία που καταχώρησε θα ελεγχθούν ως προς την ορθότητα και την εγκυρότητά τους. Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το αίτημα θα αποθηκευτεί και ο χρήστης θα λάβει στην οθόνη του τον κλειδάριθμο που δημιουργήθηκε για αυτόν. Ο λογαριασμός του είναι ήδη ενεργοποιημένος και μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα την εφαρμογή χωρίς να μεσολαβήσουν άλλες ενέργειες. Μπορεί επίσης να προσθέσει τον/την σύζυγό του και/ή τα ανήλικα τέκνα του στον λογαριασμό, μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται στο κεφάλαιο
1.4 αυτού του εγχειριδίου.

1.2.2 Επανεγγραφή Χρήστη ΓΓΠΣ Λόγω απώλειας συνθηματικού ή εισαγωγής νέων προσωπικών στοιχείων

Σε περίπτωση απώλειας του συνθηματικού ή αλλαγής κομβικών στοιχείων (όπως ο ΑΜΚΑ ή το Δελτίο Ταυτότητας), ο χρήστης μπορεί να επανεγγραφεί με νέο Κωδικό Χρήστη και Συνθηματικό. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι όμοια προς εκείνη της απλής Εγγραφής Χρήστη ΓΓΠΣ που περιγράφεται στο Κεφάλαιο 1.2.1, αλλά γίνεται υποχρεωτικά μέσω της επιλογής «Νέοι Χρήστες – Με κωδικούς ΓΓΠΣ – Επανεγγραφή Χρήστη».

1.2 kepa

1.2.1 Εγγραφή Χρήστη ΓΓΠΣ

Εάν ο προς απογραφή χρήστης διαθέτει ήδη κωδικούς ΓΓΠΣ (taxisnet), θα πρέπει να επιλέξει από το μενού ΝΕΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ > Εγγραφή Χρήστη ΓΓΠΣ. Το σύστημα θα τον ανακατευθύνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ όπου και θα πρέπει να εισάγει τα στοιχεία του προς πιστοποίηση.

Στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην κυρίως φόρμα εγγραφής όπου κάποια πεδία θα είναι ήδη προσυμπληρωμένα. Αν ο χρήστης είναι ήδη απογεγραμμένος στο ΚΕΠΑ (δηλαδή έχει καταθέσει παλιότερα αίτημα μέσω Υποκαταστήματος), οφείλει να συμπληρώσει τον Αριθμό Μητρώου ΚΕΠΑ που διαθέτει και να δηλώσει στο σχετικό πεδίο πως θα εξεταστεί ο ίδιος. Αν δεν είναι απογεγραμμένος στο ΚΕ.Π.Α. αλλά επιθυμεί να καταθέσει αίτηση και να εξεταστεί ο ίδιος, συμπληρώνει την ένδειξη «Θα εξεταστώ ο ίδιος» και αφήνει το πεδίο του Αριθμού Μητρώου ΚΕ.Π.Α.

Πατώντας το εικονίδιο της δισκέτας (Αποθήκευση) πάνω αριστερά στη γραμμή εργαλείων της φόρμας, τα πεδία που καταχώρησε θα ελεγχθούν ως προς την ορθότητα και την εγκυρότητά τους. Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, το αίτημα θα αποθηκευτεί και ο χρήστης θα λάβει στην οθόνη του τον κλειδάριθμο που δημιουργήθηκε για αυτόν. Ο λογαριασμός του είναι ήδη ενεργοποιημένος και μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα την εφαρμογή χωρίς να μεσολαβήσουν άλλες ενέργειες. Μπορεί επίσης να προσθέσει τον/την σύζυγό του και/ή τα ανήλικα τέκνα του στον λογαριασμό, μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται στο κεφάλαιο
1.4 αυτού του εγχειριδίου.

1.2.2 Επανεγγραφή Χρήστη ΓΓΠΣ Λόγω απώλειας συνθηματικού ή εισαγωγής νέων προσωπικών στοιχείων

Σε περίπτωση απώλειας του συνθηματικού ή αλλαγής κομβικών στοιχείων (όπως ο ΑΜΚΑ ή το Δελτίο Ταυτότητας), ο χρήστης μπορεί να επανεγγραφεί με νέο Κωδικό Χρήστη και Συνθηματικό. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι όμοια προς εκείνη της απλής Εγγραφής Χρήστη ΓΓΠΣ που περιγράφεται στο Κεφάλαιο 1.2.1, αλλά γίνεται υποχρεωτικά μέσω της επιλογής «Νέοι Χρήστες – Με κωδικούς ΓΓΠΣ – Επανεγγραφή Χρήστη».